Jednými z vecí, bez ktorých si nevieme predstaviť akúkoľvek prácu v kuchyni bez ohľadu na to či sme, alebo nie sme skúsení „domáci šéfkuchári“ sú zaiste kuchynské nože. Používajú ich všetci členovia domácnosti a nespája sa preto len výhradne s varením. Krájame takmer všetko. Preto existuje veľké množstvo nožov určených na dané potraviny či konkrétne úkony.
Okrem toho, že si naštudujete správne používanie konkrétnych typov nožov je tu jedna vec, na ktorú často zabúdame. Je to práve údržba. Často na to zabúdame úplne, alebo sa o nože staráme nesprávne. Ako sa však o svojich najväčších pomocníkov v kuchyni správne postarať?
Keramické nože sa čoraz viac stávajú súčasťou našej kuchynskej výbavy. Brúsenie je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré patria k bežnej údržbe. Málokto však možno vedel, že na keramické nože je potrebné použiť diamantovú brúsku. Keďže je vždy potrebné aby bol brúsny materiál tvrdší ako materiál, z ktorého je vyrobený samotný nôž, môžete ju použiť aj na oceľové nože. Bežná brúska by si však s keramickými nožmi určite neporadila.
Bezpečné uskladnenie nožov je tiež veľmi dôležité. Dbajte preto aj na správny výber stojanu na nože. Zaistí nie len bezpečné uloženie, ale aj to aby sa čepele nožov nedotýkali a neodchádzalo tak k otupeniu čepelí. Na to sú práve ideálne stojany na nože. Na trhu existuje mnoho rôznych stojanov. Najpoužívanejšími sú bloky na nože s vyrezanými dierkami, kam nože jeden po druhom zasuniete. Na trhu sa však v poslednej dobe objavili stojany so štetinovou vložkou, ktoré najväčšia výhoda je jednoduchá údržba aj samotného stojana. Štetinovú vložku totiž jednoducho vyberiete a vyčistíte.
Myslite na to, že základom nie je len drahý kuchynský nôž, ale je potrebné dbať aj na jeho údržbu a tiež investovať do pomôcok, ktoré vám údržbu zaistia, ale predovšetkým zjednodušia. Sú to aj spomínané stojany na nože a správne brúsky.
Text: PR